miercuri, 1 februarie 2012

Axa stanga-dreapta-centru


Axa stanga-dreapta-centru

Inainte de a-mi exprima opinia in ceea ce priveste axa stanga-centru-dreapta in Romania si de a incerca de a fi partizana uneia dintre aceste ideologii politice, consider ca primordial este cunoasterea cu exactitate a fiecarei ideologii, cum interactioneaza aceasta cu cetateanul, dar si care sunt beneficiile si indatoririle fiecaruia.
Spectrul politic, care delimiteaza axa imaginara a politicului, imparte pozitia miscarilor politice, de unde determina si fiecare doctrina politica. Extremele, de stanga si de dreapta, situate spre capetele axei, au si alte corespondente, cum ar fi cele de stanga-centru sau dreapta-centru, pozitii apropiate de centru, mai moderate.
In situatia de fata a Romaniei si a intregii sfere politice mondiale, individului ii revine cea mai grea misiune: “Ce ideologie politica va sustine?”
Conform studiilor si evenimentelor politice din ultimul timp, putini sunt cei care respecta intru totul caracterul fiecarei ideologii si observam ca, ele nu mai sunt gasite in starea lor pura, provocand un haos total pentru masa politica.
In ceea ce ma priveste, consider ca sistemul politic romanesc are nevoie de schimbari radicale si ca aceste schimbari, necontrolate insa, ar duce la dezastru. De aceea, tendinta revolutionara, de schimbare si atitudinea ostila fata de ordinea actuala, sunt prezente in aproape toata sfera politica.
Muncitorii nu mai au aceleasi drepturi si continua din ce in ce mai mult, sa intruchipeze modelul individului care munceste pentru binele comun, dar care este denigrat si ale carui merite nu sunt apreciate niciodata.  De asemenea, sunt de parere ca, situatia tinde sa scape de sub control din ce in ce mai mult, fiecare individ devenind liber sa ia decizii, care de foarte multe ori, sunt eronate. Statul ar trebui sa asigure protectia sociala, egalitate, sa aduca ideea de nou, de modernizare pe cale pasnica si pe intelesul tuturor.
Desi suntem o tara libera, multi nu ai inteles in totalitate acest termen si isi culeg propriile foloase in interes propriu. Liberalismul a devenit o notiune “prea libera”, in care indivizii uita de datoriile morale si de binele comun.
Scoaterea din saracie si prosperitatea individuala sunt ideile care primeaza si in favoarea carora, in momentul de fata, pledez. Axa politica este o paradigma, pentru multi devenita necunoscuta sau chiar neinteleasa. Pentru ca orice sistem sa functioneze, este necesar ca fiecare parte sa-si respecte opozitia, iar impreuna sa ajunga la binele comun de care intreaga societate are nevoie, individul nefiind astfel, nevoit sa-si nege propriile valori si convingeri pentru a fi acceptat de catre ceilalti.

Adriana Giurca, Facultatea de Stiinte Politice, sectia franceza, anul II – Universitatea din Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu