joi, 12 aprilie 2012

Comisia Europeană propune noi politici de muncă pentru români şi bulgari


In ceea ce priveşte stimularea economiei, Comisia Europeană ar putea prezenta săptămâna viitoare un program prin care se va ridica restricția de a lucra în interiorul spațiului comunitar, românilor şi bulgarilor. In unele țări, românii au acces interzis în a-şi desfăşura activitățiile. Mai mult decât atât, preşedintele Franței a introdus în campania sa electorală, un punct forte contra imigranților români, potrivit Financial Times.

Publicația britanică notează că planul Comisiei, deşi doreşte să ridice toate restricțiile impuse românilor şi bulgarilor, se bazează mai ales pe forța de lucru care ar trebui să ajungă în statele cu deficit de muncă scăzut. Pe lângă Franța, care a început o adevărată campanie împotriva românilor, se alătura şi țări ca: Belgia, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie. Pentru a-şi întări programul electoral, Sarkozy a anunțat public că aşteaptă şi din partea celorlalți parteneri ai Uniunii Europene să îi urmeze exemplul. In caz contrar, acesta va retrage Franța din spațiul Schengen.
"În actuala situaţie economică şi socială, dacă Europa nu controlează intrările pe teritoriul ei, ea nu va mai putea să-i primească cu demnitate pe cei care vin, ea nu va mai putea să răspundă cererilor de integrare a celor care-şi găsesc cu greu locul în societate, ea nu-şi va mai putea finanţa protecţia socială", a adăugat Sarkozy.
Mai mulți analişti ai AFP au anunțat însă, că imigrația nu are efecte negative asupra pieței muncii din Franța. Mai mult, imigranții ajută la activitatea economică şi la crearea de noi locuri de muncă. Antoine Math, analist la institutul de cercetări economice şi sociale a explicat, pe scurt, situația Franței: "Imigranţii sunt supra­reprezentaţi în categoriile care au vârsta legală de muncă şi subreprezentaţi în populaţia cu vârste de 0-20 de ani sau de peste 60 de ani". Studiile arată că imigranții ajută de asemenea, la creşterea Produsului Intern Brut cu 1%, iar în ceea ce priveşte rata şomajului, aceştia au un impact minimal.
Un alt aspect pe care Comisia Europeană îl va atinge în planul său, îl reprezintă implementarea unei serii de politici care să favorizeze crearea de noi locuri de muncă. Prin aceste strategii, se urmăreşte crearea de indicatori care să măsoare performanţele naţionale la capitolul politici de muncă.
Chiar dacă în prezent, Uniunea Europeană nu are capacitatea necesară de a influența suficient piața muncii, reprezentanții săi speră ca prin acest plan, să se realizeze o uniune economică pentru zona euro, citează Ziarul Financiar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu