sâmbătă, 28 aprilie 2012

România, invitată de onoare la Torino

Un alt eveniment important pentru cultura românească se va desfăşura la începutul lunii viitoare. Astfel, în perioada 10-14 mai, România va participa la Salonul Internaţional de Carte de la Torino. Manifestația este cea mai importantă din Italia, în ceea ce priveşte domeniul cultural. Pentru aceasta, România va participa pentru prima oară, iar mai mult decât atât, este pentru prima dată când țara noastră se regăseşte pe listă, sub denumirea de “țară invitată de onoare”, ne anunță Diaspora Business Live. 

Tema principală a acestei a XXV-a ediții se numeşte “ Vivere in rete: le mutazioni indotte dale tecnologie digitali / A trăi în rețea: modificările impuse de tehnologiile digitale “, reprezentând o temă contemporană. Alături de România, Spania este şi ea invitată de onoare la eveniment.
Prezența României este posibilă datorită ajutorului oferit de către Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Prin aceasta, se doreşte dezvoltarea şi propulsarea literaturii române, a traducerilor şi a politicilor editoriale din România, adaugă Diaspora Business Live. Spațiul de desfăşurare al activității româneşti este reprezentat printr-un spațiu de 400 metri pătrați, care include o zonă multimedia, unde vizitatorii vor putea accesa o panoramă reprezentativă pentru imaginea României, în varii domenii (literatură, teatru, arte vizuale, film, muzică, dans, turism) și un punct de informare turistică, organizat în parteneriat cu Biroul Național de Turism al României în Italia.
De asemenea, spațiul a fost conceput într-un stil inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative. Un alt aspect nou pentru public, îl constituie e-book-urile, iar în salonul interactiv vor fi site-uri reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din România.
Pentru a arată evoluția culturii româneşti de la ultima ediție a acestui eveniment, în sala de conferinţe vor fi organizate 30 de manifestări, cuprinzând lansările traducerilor din literatura română apărute în Italia, mese rotunde propuse de Asociaţia Italiană a Româniştilor, dezbateri, dialoguri între scriitori români şi scriitori italieni. Fundația Bellonci, prezentă la eveniment, va decerna prestigiosul Premiu literar Strega.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu