luni, 16 aprilie 2012

Promovarea egalității de gen, susținută de către ONU şi UE


Promovarea egalității de gen este susținută de către ONU şi UE. Acest fapt reiese din documentul semnat la Bruxelles de către şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, comisarul european pentru dezvoltare Andris Piebalgs (în numele UE) şi directorul executiv al UN Women Michelle Bachelet.

Acest memorandum are ca scop susținerea egalităţii de gen şi a schimbului de informaţii, expertiză şi analiză în promovarea drepturilor femeilor. Această cooperarea are ca scop primordial promovarea femeilor şi asigurarea reprezentativității acestora în procesele de decizie din domeniile economic, politic şi al justiţiei, în întreaga lume. De asemenea, s-a pus accentul şi pe accesul mai facil al femeilor la muncă şi al oportunităţi sociale pentru acestea, ne informează Agerpres.
"Discriminarea contra femeilor rămâne cea mai persistentă formă de inegalitate. Alături de UN Women vom lucra pentru ameliorarea rolului femeilor în luarea deciziilor economice şi politice. De asemenea, vom lupta contra impunităţii autorilor de violenţe sexuale, asigurând femeilor o protecţie mai bună şi un acces mai facil la justiţie'', susține Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton.
Semnarea documentului speră să aducă în rândul societății o ameliorare a crizei economice deoarece progresele înregistrate în ultimul an în ceea ce priveşte rezolvarea discrepanţelor dintre femei şi bărbaţi pentru încadrarea în muncă, în economie şi în societate, s-au mai atenuat.
Conform unui raport al Comisiei Europene, pe piaţa forţei de muncă, rata de ocupare în rândul femeilor este de 62,1 %, în comparaţie cu 75,1 %, în rândul bărbaţilor. In ceea ce priveşte disparitatea salarială de gen, aceasta a scăzut uşor în întreaga UE, femeile câştigând cu 16,4% mai puţin decât bărbaţii pentru fiecare oră lucrată.
Creşterea numărului de femei care lucrează în domeniile publice şi care dețin funcții de conducere demonstrează beneficiile economice semnificative care decurg din îmbunătăţirea echilibrului de gen în luarea deciziilor economice. Acest fapt ajută la crearea unui mediu de lucru mai productiv şi mai innovator, dar şi la îmbunătăţirea performanţelor generale ale întreprinderii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu