sâmbătă, 21 aprilie 2012

“Expoziția mintilor”, vernisajul realizat de către copii care suferă de autism


Librăria Bastilia din Capitală a găzduit vernisajul "Expoziţiei minţilor". Organizatorul decisiv al acestui eveniment a fost Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA). Vernisajul a fost realizat cu ajutorul lucrărilor expuse de către copii care suferă de autism, dar şi de alţi tineri care au vrut să-şi expună picturile, anunță Agerpres.

"Expoziţia este încununarea unei acţiuni care se cheamă "Arată-mi ce-ţi trece prin minte!" demarată cu o lună în urmă, în mediul online. Ceea ce am făcut a fost practic să invităm persoanele de pretutindeni să deseneze tot ce le trece prin minte pe un site. Ce nu le-am spus a fost faptul că în paralel cu ei desenau şi persoane cu autism. Oamenii au fost invitaţi să încerce să deosebească desenele. Am avut aproximativ 1.000 de desene în total, iar la această expoziţie am adus peste 60 de desene, 11 dintre acestea fiind ale copiilor cu autism", a declarat Costinela Caraene, coordonator relaţii publice RAA.
Acest prim pas al Fundației Romanian Angel Appeal, face parte din campania "Arată-mi ce-ţi trece prin minte!", campanie ce a fost demarată la sfârşitul lunii martie. Proiectul s-a bucurat de o susținere numeroasă, printre invitații importanți, numărându-se şi câțiva părinți care au dorit să fie alături de copii. "Am doi copilaşi implicaţi în proiect. Sunt fraţi gemeni şi ambii au fost diagnosticaţi cu autism de la un an şi zece luni. Am intrat pe internet, am văzut campania "Arată-mi ce-ţi trece prin minte", iar lor le-a făcut plăcere să deseneze. Sunt nişte învingători. Acum au 9 ani şi sunt la şcoală, în clasa a doua", a mărturisit Mihaela Stan, mama celor doi copii.
In România nu se cunoaşte cifra exactă a persoanelor care suferă de autism. Micuții artişti ai evenimentului au vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani, iar despre realizarea acestei expoziții au aflat prin intermediul centrelor de consiliere din Bucureşti, centre care sunt dedicate copiilor cu autism şi pe care aceştia le frecventează, adaugă Agerpres.
"Avem un număr de persoane înregistrate la Direcţiile Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului care sunt în jur de 4.000, dar cifra reală nu se cunoaşte, o putem doar estima în funcţie de datele de prevalenţă internaţionale. La nivel internaţional, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Maladiilor din Atlanta, Statele Unite, publică pe site rezultatele unui studiu din 2009 care arată că există un caz la o sută. Pornind de la aceste date, neoficial, la noi s-ar estima între 15.000 şi 30.000 de cazuri de persoane care suferă de autism", a menționat Costinela Caraene.
Pentru doritori, librăria Bastilia din Capitală va ține deschisă "Expoziţia minţilor", până pe 29 aprilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu