sâmbătă, 7 aprilie 2012

Trei ani de la Revoluția Twitter din Chişinău


Astăzi se împlinesc trei ani de la Revoluția Twitter din Chişinău. Pe data de 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieşit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta față de rezultatele alegerilor, pe care aceştia le-au considerat fraudate. Curajul de a se revolta contra rezultatului ales a fost unul remarcabil, iar acțiunile lor au fost înglobate sub denumirea de “Revoluția Twitter”, datorită mobilizării fără precedent, cu ajutorul Internetului. 

Tinerii au scandat contra regimului comunist, iar după opt ani de dominație, pe străzile Chişinăului se auzeau scandări: “Jos dictatura!”. Cei implicați în Revoluția Twitter de la Chişinău au fost maltratați, bătuți, umiliți sau chiar inchişi în comisariate. Până în prezent, autoritățile nu au reuşit să stabilească vinovații pentru aceste abuzuri comise.
Chiar dacă forma puterii de la Chişinău se schimbase, această schimbare nu avea să aducă şi depăşirea crizei politice din Republica Moldova. Mai târziu, pe data de 16 martie 2012, când preşedintele Consiliul Suprem al Magistraturii, Nicolae Timofti, a fost ales în funcția de preşedinte, țara a ieşit din impas şi a căpatat liniile de stabilitate ale echilibrului mult aşteptat.
Autoritățile Republicii Moldova organizează sâmbăta o serie de acțiuni pentru a comemora evenimentele din 7 aprilie 2009. Pentru aceasta, primăria municipiului Chişinău va organiza, la ora 12, dezvelirea monumentului lui Doina şi Ion Aldea Teodorovici, la Cimitirul Central. Apoi, va a avea loc o acțiune în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestația "Flacăra Libertății" va începe la ora 19:00 şi se va desfăşura la locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.  Evenimentul va fi urmat de un recital de muzică folk şi național-patriotică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu