miercuri, 25 aprilie 2012

Românii au sărbătorit Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor

Astăzi s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor. Pentru acest eveniment, s-au organizat o serie de manifestaţii culturale printre care mitingul de carte, circuitul de carte sau dezbaterea de carte care au avut loc la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" (BCU), anunţă Agerpres.

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, academicianul Eugen Simion, generalul Teodor Frunzeti, dar şi alţi scriitori şi oameni de cultură, au participat la dezbaterea de carte organizată de către BCU.
Aceştia au subliniat faptul că însemnătatea cărţii în epoca digitală şi rolul cititului în cultura românească, reprezintă unele dintre punctele de mare interes.

“Am rămas singuri cu economia de piaţă şi nu ne-am descurcat. Statul român, în special ministerul Educaţiei şi ministerul Culturii, mai ales ministerul Culturii, dar şi alte instituţii, trebuie să preia o parte din obligaţiile tipăririi, difuzării cărţilor. Nu ne descurcăm. Vorbim despre aşa-zisele cărţi nerentabile, dar esenţiale pentru educaţia unei generaţii şi pentru informarea altora “, a afirmat academicianul Eugen Simion.
De asemenea, Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi-a prezentat punctul de vedere în ceea ce priveşte şcoala, în rândul tinerilor: “Cred că a trăi în cultură, a citi astăzi şi a nu lăsa pe mâine ceea ce trebuie să citeşti, dar în acelaşi timp a avea un aparat critic, a gîndi cu propria ta minte, a face propriile tale analize, a trage concluzii, cred că acestea sunt deprinderi pe care şcoala ar trebui să le înveţe. Şcoala nu reuşeşte întotdeauna să facă acest lucru “.
În plus, acesta a recunoscut că ultima dată a citit cărţi de specialitate, de ştiinţe politice, mai exact de analiza politicilor, însă la capitolul literatură timpul nu i-a mai permis să citească şi beletristică, adaugă Agerpres. Urmatoarele locaţii în care s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor, au fost Muzeul Naţional al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'. Pe parcursul acestui traseu, echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu, a dăruit trecătorilor câte o floare şi un manifest "Programul de carte", dar şi o carte în format clasic sau electronic.
Din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor. Această sărbătoare a fost înființată de către UNESCO, iar data de 23 aprilie reprezintă ziua în care s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este importantă şi datorită altor figuri remarcabile ale literaturii: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. În Spania, obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vânduta de Sf. Gheorghe, a ajutat la promovarea evenimentului.
Ziua de 23 aprilie a fost declarată şi “ Ziua Bibliotecarului din România “, potrivit hotărârii de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu