sâmbătă, 7 aprilie 2012

Astăzi se împinesc 81 de ani de la naşterea regretatului Amza Pellea


Astăzi se împinesc 81 de ani de la naşterea regretatului Amza Pellea. Ieri, apropiații săi, împreună cu toți  ceilalți care l-au cunoscut pe actor sau i-au purtat o admirație deosebită, au depus o floare la steaua marelui artist, pe Aleea Celebrităților din Bucureşti (Walk of Fame), aflată în Piața Timpului, lângă magazinul Cocor.
Centrul oraşului Băileşti, locul de naştere al lui Nea Mărin, i-a găzduit pe toți cei care au dorit să îi aprindă o lumânare regretatului artist sau care au dorit să-i trimită în ceruri un gând bun.

Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. Marele artist a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după "Velerim și Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
“Inzestrat cu o vocaţie cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret, ci un creator de personaje, fie dând viaţă, credibilitate, forţă, individualitate, unor eroi de excepţie în situaţii de excepţie, fie compunându-şi un alter ego, întruchipare a olteanului parşiv, isteţ, ironic, inventiv, dinamic şi plin de farmec”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu