miercuri, 4 aprilie 2012

La 16 ani, fără drept de vot


Conform ultimelor sondaje, tinerii care au vârsta de 16 ani, nu ar trebui să aibă dreptul de a vota. Chiar dacă această decizie a fost adoptată în alte țări ale Uniunii Europene, în România, aproape trei sferturi dintre cetățenii care au participat la sondaje, nu sunt de acord cu această propunere: 71,51% dintre respondenți sunt de părere că tinerii din România nu ar trebui să aibă drept de vot cu doi ani mai devreme decât în prezent.

Chiar dacă unii parlamentari sunt pentru adoptarea noii condiții de vot, discuțiile pe această temă au fost contradictorii deoarece anul electoral este încarcat, iar populația României a ajuns la 19 milioane de locuitori. Gabriel Oprea, preşedintele executiv al UNPR, a fost pentru acest proiect de lege deoarece, susține acesta, la vârsta de 16 ani, românii au dreptul de a munci: "In dreptul românesc, tinerii pot munci de la 16 ani. Aduc un aport societății noastre, atunci este corect să poți să ai şi drepturi", a afirmat Gabriel Oprea. De asemenea, un alt om al politicii a fost de acord cu această inițiativă. Intervievat în vara anului trecut, Cristian Preda şi-a susținut punctul de vedere în ceea ce priveşte votul de la 16 ani. Acesta a fost de acord cu noua propunere, chiar dacă rezultatele de la ultimul examen de bacalaureat nu au fost deloc satisfăcătoare.
La rândul său, Consiliul Europei susține acest proiect de lege. Anul trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-a pronunțat în favoarea coborârii la 16 ani a vârstei minime pentru dreptul de vot în cele 47 de state membre ale organizației paneuropene.

Pe baza acestei noi propuneri, au apărut atât argument pro, cât şi contra. Cele care contestă această inițiativă se bazează pe faptul că la 16 ani, viitori electori au o vârstă fragedă. De asemenea, ideea este susținuta de voci pentru, întrucât tinerii pot fi responsabili şi de la această vârstă, mai ales dacă au loc campanii de informare a lor, în prealabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu