joi, 12 aprilie 2012

La Suşnieviţa s-a discutat introducerea dialectului istroromân


Ambasada română de la Zagreb, reprezentată de Domnul Ambasador George Cosmin Dinescu şi de însărcinatul cu afaceri economice, Domnul Antohi, Comisia ONU pentru Croaţia, Asociaţia culturală istroromână „Andrei Glavina”, reprezentată de Emil Petru Raţiu, Dl. Prof. Goran Filipi, s-au întâlnit la Suşnieviţa pentru a discuta introducerea dialectului istroromân în şcoala croată. 

Invitații au fost întâmpinați de către primarul comunei Krşan, Dl. Zdravko Vidak şi de către vicepreşedinta regiunii Istria, Doamna Prof. Viviana Benussi. Aceasta a menționat caracterul multicultural al Istriei, format în decursul unei istorii multiseculare şi care reprezintă bogăția cea mai mare a acestei regiuni.
Preşedinta misiunii ONU pentru dezvoltare în Croaţia, prezentă la întrunire împreună cu adjunctul misiunii, Domnul Vitalie Vremis, din Republica Moldova, şi-au arătat interesul pentru susținerea acestei inițiative. De asemenea, Domnul Ambasador Cosmin Dinescu a reamintit faptul că de doi ani de zile se predau cursuri de limbă maternă. In plus, acesta a făcut apel la statul român pentru a ajuta la crearea unei Case Istroromâne, cu expunere de documente şi materiale ale trecutului acestei populaţii. Ultima personalitate care a luat cuvântul, preşedintele Asociaţiei culturale istroromâne „Andrei Glavina”, a reamintit importanța dialectului istroromân pentru toți locuitorii zonei croate, însuflețind ascultătorii cu imboldul său: “atât timp cât există viaţă, este încă şi speranţă”, citează Romanian Global News.
Evenimentul s-a continuat cu manifestările artistice oferite de către elevii de la Şcoala din Suşnieviţa în limbile croată şi română – în forma dialectului istroromân-. Elevele din ultimii ani ai şcolii din Cepich au oferit un frumos spectacol de balet, iar spre final, invitații s-au retras la Şcoala medie „Ivan Goran Kovacic” din Cepich.
Statul român a fost unul dintre punctele de mare interes al acestei întâlniri deoarece se aşteaptă implicarea sa în procesul de renovare a clădirii şcolii din Suşnieviţa. In plus, Croația fiind ţară de proximă aderare la U.E, se aşteaptă şi atragerea de fonduri europene, dar şi contribuția ONU la acest proiect, susține preşedintele Asociaţiei culturale istroromâne „Andrei Glavina”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu