sâmbătă, 28 aprilie 2012

Elevi români, câştigători ai marelui premiu NASA


Marele premiu al concursului NASA Space Settlement a fost câştigat de către o echipă de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală, alături de o echipă americană de liceeni. Pentru aceasta, elevii au avut de prezentat un proiect de colonie spaţială, care va merge la Washington la sfârşitul lunii mai, anunță Ziarul Financiar.

Premiul cel mare a revenit, la egalitate, proiectelor: "Aurora: Earth Orbiting Settlement", realizat de o echipă de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" (grupa clasele 9 - 10), şi "The Kon Tiki", realizat de o echipă de elevi de la Cypress Bay High din Weston, Florida (grupa - clasele 11 -12).
Incă din anul 1994, NASA organizează anual acest concurs şi este adresat elevilor din clasele 6 - 8, 9 - 10 şi 11-12 din toată lumea, care pot participa individual, în grupe mici (de la doi la şase elevi) şi grupe mari (de la şapte în sus, până la clase întregi). Participanții se bucură de o varietate de premii, printre care: premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea şi menţiuni speciale, pentru fiecare grupă în parte (clasele 6 - 8, 9 - 10 şi 11-12), precum şi premii speciale, la fiecare din aceste distinţii existând mai mulţi câştigători.
Printre liceele româneşti participante la acest eveniment, se numără: Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, care a câştigat 15 proiecte, alte două licee din Constanţa - Liceul Ovidius şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", care au avut câte un proiect premiat, şi Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală, care a mai avut alte trei proiecte premiate, pe lângă proiectul care a câştigat marele premiu.
Pentru participanți, s-a asigurat participarea la conferinţa anuală International Space Development Conference, organizată de National Space Society (NSS), între 24 şi 28 mai, la Washington, iar echipele câştigătoare vor trebui să împartă premiul de 5000 de euro.
Intr-un interviu acordat, Ioana Stoica, profesoara care a coordonat proiectele elevilor de la Colegiul "Traian Vuia" a declarat că “proiectul câştigător, postat pe site-ul concursului, prezintă o staţie spaţială cu multe elemente de originalitate şi este foarte bine documentat, incluzând şi un detector de particule, care spun elevii, ar fi mai performant decât cele de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), unde se află celebrul accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC)”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu