duminică, 8 aprilie 2012

România şi-a actualizat preţurile la cele ale Uniunii Europene


Raportul anual România 2012, realizat de Societatea Academică din România (SAR), arată faptul că deşi, salariile cetățenilor români continuă să fie unele foarte scăzute, România şi-a actualizat în timp preţurile la utilităţi şi chiar la alimente cu cele practicate în ţările Uniunii Europene.

Conform standardului puterii de cumpărare, PIB-ul pe cap de locuitor, reprezenta în 2010, 40,6% din media zonei euro . Chiar dacă în România, sumele cheltuite care se calculează in dolari PPP (purchasing power parity - unitate monetară care reflectă puterea de cumpărare a aceloraşi bunuri şi servicii în ţările comparate), sunt de aproximativ 6 ori mai mici pe cap de locuitor decât în ţări avansate economic precum Olanda sau Germania, s-a contestat întotdeauna calitatea serviciilor medicale, şi rapiditatea de care personalul medical a dat dovadă în cele două zone ale țării: rurală şi urbană.
Datele documentului au reliefat situația consumului de medicamente din România. Acesta a crescut de la an la an, ajungând astăzi la aproximativ 2,5 miliarde euro din care 75% medicamente prescrise pe reţetă, la mai puţin de jumătate faţă de consumul mediu de medicamente din UE.
De multe ori, pacienții români sunt nevoiți să îşi cumpere singuri medicamentația de care au nevoie atunci când sunt internați. Pentru că astăzi, medicamentele ocupă 10% din bugetul unui spital, directorii de spitale şi medicii, împing pacienţii către achiziţia de medicamente cu banii jos, de la farmaciile cu circuit deschis de la poarta spitalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu