sâmbătă, 14 aprilie 2012

Bursa Jean Abou Rached, oportunitate de a studia limba română


Un student libanez va avea şansa de a participa la cursuri de învățare a limbii române. Acest lucru se datorează inițiativei Consulatului Onorific al României la Tripoli – Liban, în colaborare cu Ambasada României la Beirut şi Institutului Cultural Român.

Inițiativa acestora va fi cunoscută sub numele de bursa Jean Abou Rached, pentru studierea limbii române. Cursurile se vor desfăşura anual, la Braşov şi vor avea ca puncte țintă limba, cultura şi civilizaţia românească. In fiecare an, un student libanez va fi aşteptat în Romania şi îşi va desfăşura întreaga activitate sub îndrumarea Institutului Cultural Român.
Programul de desfăşurare al activităților este în perioada 3-28 iulie 2012, iar membrii parteneri vor fi Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor“ şi Centrul Cultural Reduta. In desfăşurătorul programului se regăsesc 60 de ore de limba română, ateliere de creaţie (dans, jurnalism, gastronomie, actorie), cursuri de cultură şi civilizaţie cu mari personalităţi ale vieţii publice româneşti, proiecţii de filme şi programe de documentare cultural, notează Diaspora Business Live.
Cea care se va bucura în acest an de primirea bursei este domnişoara Cynthia Abou Jaoude, care are un master în studii de translaţie. Aceasta predă limba arabă pentru străini la Universitatea Saint Joseph din Beirut şi lucrează ca jurnalist, translator şi copywriter în arabă, franceză, engleză şi spaniolă. In plus, ea este pasionată de limba şi cultura română şi urmează cursurile de limba română organizate de Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român la Centrul Cultural din Sin El Fil.
Pentru că este limba oficială a României şi a Republicii Moldova, fiind vorbită de asemenea de numeroase comunităţi româneşti în Europa de sud-est şi Uniunea Europeană, limba română este vorbită de peste 30 milioane de persoane. Pentru aceasta, dar şi pentru entuziasmul de care au dat dovadă un număr mare de cetăţeni libanezi, interesaţi să studieze în România, s-a instituit bursa Jean Abou Rached.
Trebuie menționat faptul că bursa poartă numele consulului onorific dr.Jean Abou Rached şi acoperă integral costurile cursurilor, cheltuielile legate de masă, cazare şi toate activităţile incluse în program, asigurarea medicală, viza, transportul internaţional şi intern, mai adaugă Diaspora Business Live.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu