miercuri, 25 aprilie 2012

Secretarul general al NATO doreşte o mai bună colaborare între Alianţa Nord-Atlantica si UE

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, pledează pentru o mai bună colaborare între Alianţa Nord-Atlantică şi UE, în problemele de securitate. In plus, acesta a cerut Uniunii Europene să adopte capacităţile necesare pentru acţiunile din străinătate, anunţă Agerpres. 

Rasmussen a îndemnat ţările europene să fie mai indrăzneţe în ceea ce priveşte un rol ''mai solid'' pe arena internaţională. De asemenea, acesta a subliniat faptul că este nevoie şi de capacităţi militare care să poată susţine mai bine operaţiunile Alianţei în afara spaţiului euro-atlantic.
Aflat intr-o reuniune a Comisiei de afaceri externe a PE (AFET), Anders Fogh Rasmussen a cerut statelor europene să continue să investeasca ''inteligent şi sufiecient'' în capacităţile militare esenţiale şi să arate dorinţa de a le folosi atunci când este nevoie, chiar dacă situația economică europeană are încă de suferit.
“ Dacă ne ajutăm reciproc şi dacă vom căuta soluţii multinaţionale, atunci ne vom putea permite capacităţile de care avem nevoie în secolul XXI. Aceasta este Smart Defence, iar o parte esenţială a sa implică o coordonare şi o cooperare mai strânse între NATO şi Uniunea Europeană. NATO şi UE pot şi trebuie să joace roluri complementare în susţinerea păcii şi securităţii internaţionale. (...) Când este vorba despre securitate, singura perspectivă ce are sens este una globală. Dar vreau să fiu clar: aceasta nu înseamnă că trebuie să tratăm automat fiecare problemă ce apare în lume, ci că ţările europene trebuie să privească în afară şi să fie gata să acţioneze pentru binele propriu “, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Dintre problmele discutate, o atenție aparte s-a acordat unei reduceri mai substanţială a armamentului nuclear rus, astfel încât să se poată asigura un echilibru în condiţiile în care obiectivele în această privinţă ale statelor membre deţinătoare de arsenale nucleare sunt mult mai ambiţioase, adaugă Agerpres. De asemenea, Rasmussen a concluzionat spunând că sistemul de apărare antirachetă al NATO este unul pur defensiv şi că el nu este îndreptat contra niciunei ţări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu