duminică, 8 aprilie 2012

Moldovenii aşteaptă obținerea cetățeniei române


Portalul de ştiri al postului austriac ORF, a anunțat zilele acestea că aproape un milion de moldoveni aşteaptă obținerea cetățeniei române. Acest lucru i-ar ajuta să intre pe piața europeană a muncii, iar România ajută la realizarea acestei inițiative.

Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova au locuri de munca în România, însă o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, lucrurile s-au complicat. A fost mult mai greu ca un cetățean moldovean să ajungă în România. Pentru aceasta, a fost nevoie de viză sau în condițiile în care aceştia lucrau în România, au fost necesare permisele de muncă. Zeci de mii de mloldoveni văd oportunitatea de a dobândi cetățenia română, ca pe un colac de salvare.
Intr-un interviu acordat, experta Victoria Nedelciuc de la Fundația Soros, a declarat că: ”Autorităţile române nu au publicat nici o statistică în ceea ce priveşte numărul cererilor. După estimările mele, în prezent 500.000, poate chiar un milon de oameni îşi doresc să devină cetăţeni români”.
Mulți dintre moldovenii care au primit cetățenia română, se află acum în aşteptarea paşaportului românesc care îi va ajuta să ajungă mai uşor la un paşaport european. “Ne aflăm într-o situaţie economică disperată şi suntem nevoiţi să ne căutăm de lucru în străinătate. Paşaportul românesc este singura noastră şansă”, spun cei aflați în această situație.
Până în prezent, 250.000 de moldoveni au primit cetăţenia română, iar alţi un milion au depus cereri pentru obţinerea actelor româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu