joi, 12 aprilie 2012

La parlamentare vom avea vot uninominal mixt


Veste bună pentru unii candidați care speră să facă parte din echipa de conducere a aparatului guvernamental. Cei care nu erau foare cunoscuți în rândul cetățenilor, mai au o şansă la alegeri. Revine votul pe liste la parlamentare.

Comisia de Cod Electoral a optat pentru alegerea parlamentarilor prin sistemul votului uninominal mixt, ne anunță Evenimentul Zilei. UDMR şi minoritățile naționale au votat împotriva uninominalului majoritar într-un singur tur, adică uninominalului pur. Aceştia sunt pentru adoptarea sistemului german, în care jumătate din parlamentari sunt aleşi pe uninominal, restul pe liste.
Apărătorii sistemului de vot uninominal pur au fost reprezentanții PDL şi USL. Chiar dacă au fost conştienți de faptul că fără o majoritate parlamentară, acest procedeu nu va avea trecere, ei au fost cei care au susținut cu inverşunare ideea de a vota conform uninominalului majoritar într-un singur tur.
Ecuația sistemului mixt a fost definită de membrii PDL şi USL ca fiind un “compromis acceptabil". "Nici UDMR-ul şi nici minorităţile nu au fost de acord cu un astfel de sistem electoral, deci nu avem cum să adoptăm o hotărâre fără voturile lor", a spus democrat-liberala Sulfina Barbu.
De asemenea, Evenimentul Zilei subliniază noutățile aduse de implementarea sistemului german. Pornind de la voturile obţinute, partidele obţin un procentaj calculat la nivel naţional, în funcţie de care se vor redistribui mandatele. Dacă ne gândim la ultimele alegeri care pentru unii politicieni de prestigiu nu au fost întocmai cele aşteptate, această formulă a sistemului mixt îi va feri de surprize neplăcute. Liberalii Călin Popescu- Tăriceanu şi Crin Antonescu sau PSD-istul Sergiu Nicolaescu au fost salvați pe ultima sută de metri, de procedura de redistribuire, după ocuparea unui loc doi sau trei în colegiul unde candidaseră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu