miercuri, 4 aprilie 2012

Măsurile de austeritate au fost cele care au întârziat revenirea economiei


Experții FMI au realizat un raport din care reiese faptul că măsurile de austeritate au fost cele care au întârziat revenirea economiei. Desi in România, politica de reducere a cheltuielilor publice ar trebuie să continue, conform celor spuse de către Guvern, se pare că aceste măsuri sunt contestate de către FMI.
Datoria publică redusă a României, ar fi putut permite măsurilor de austeritate din  2010 să fie implementate gradual. Ţara noastră a beneficiat de trei ani de austeritate dură, timp în care, creşterea TVA de la 19 la 24% şi reducerea salariilor cu 25%, au fost cele mai simțite de către cetățenii români.

Chiar dacă experții de la FMI au respins continuarea ideilor de austeritate, Guvernul român mizează în continuare pe aceasta. Ca un înlocuitor pentru aceste măsuri, FMI a subliniat că absorbţia fondurilor europene, reducerea evaziunii şi investiţiile publice ar fi ajutat mai mult economia.  Mai mult decât atât, angajamentele prezentate de către Guvern în scrisoarea trimisă la Washington, contrazic realitatea analizei pe care reprezentanții FMI au realizat-o pentru starea economică românească.
In ceea ce priveşte prețul curentului electric, acesta va creşte cu 5 procente de la jumătatea anului, iar în cazul prețului gazelor, se aşteaptă din partea Guvernului, prezentarea unui calendar care să specifice clar eliminarea treptată a tarifelor reglementate şi măsurile luate pentru protejarea categoriilor sociale vulnerabile.
In acelaşi timp, scrisoarea conține şi o serie de măsuri îmbucurătoare pentru România. Se pare că începând cu luna iunie, salariile şi pensile ar putea beneficia de o majorare de 15%, iar piața energiei s-ar putea liberaliza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu