joi, 12 aprilie 2012

Muzeul Horniman din Londra găzduieşte tradițiile româneşti


Tradițiile şi porturile româneşti îşi vor dobândi recunoaşterea şi peste hotare. Deşi nu este ceva nou pentru poporul român, aprecierea culturii noastre va veni de această dată din partea Angliei.

In perioada 2 aprilie – 30 iunie, la Londra se va organiza o expoziție cu tradiții şi porturi româneşti. Această inițiativă a luat naştere datorită Institutului Cultural Român din Londra, care în colaborare cu Muzeul Horniman, va prezenta acest eveniment, în care subiectul principal vor fi tradițiile pascale româneşti. Marea surpriză pentru invitați constă în prezentarea a 60 de ouă încondeiate în culori şi modele autentice, aceasta fiind una dintre cele mai spectaculoase tradiții româneşti, conform Diaspora Business Live.
Pentru a sublinia importanța acestui aspect, expoziția va avea şi două ateliere practice, în care femeile din Moldova vor face demonstrații practice de încondeiere. De asemenea, invitații sunt aşteptați şi cu o proiecție de film care reliefează tradiția şi tehnica pictării ouălor pascale. O altă atracție prezentată de muzeul Horniman este un costum popular românesc țesut din fir de borangic, purtat în familiile de țărani bogați de la începutul secolului XX. Se pare că, însăşi Regina Maria obişnuia să poarte astfel de costume pentru a-şi exprima admirația față de tradiția românească, atunci când participa la evenimente publice.
Englezii apreciază foarte mult tradiția românească, acest fapt fiind dat de către păstrarea a peste 500 de obiecte, fotografii de arhivă şi costume populare în Muzeul Horniman. In plus, Muzeul British Museum are în jur de 300 de piese de ceramică, costume şi măşti tradiţionale, iar Muzeul V&A are în jur de 100 de piese vestimentare. Institutul Cultural Român din Londra si Muzeul Horniman şi-au propus ca în anul 2013-2014, să organizeze în premieră britanică, o expoziție de obiecte şi costume tradiţionale româneşti, dar şi alte evenimente care să pună în valoare cultura noastră, a mai anunțat Diaspora Business Live.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu