miercuri, 25 aprilie 2012

Guvernul scoate din Trezorerie 500 de milioane de lei

Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri i se va aloca suma de 500 de milioane de lei. Această decizie vine din partea Guvernului care trebuie să scoată temporar această suma, din Trezoreria statului. 

Banii vor fi alocaţi pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) şi reprezintă plata cheltuielilor eligibile aferente finanţării nerambursabile acordate României de către Comisia Europeană, anunţă Agerpres. De asemenea, banii vor acoperi cheltuielile pentru lunile aprilie, mai şi iunie.
Suma oferită de către Guvern reprezentanţilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri provine din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului şi va acoperi totalul sumei de 500 de milioane de lei. Conform Hotărârii de Guvern, din cei 500 de milioane de lei, 170 de milioane de lei sunt aferenţi lunii aprilie, 130 de milioane de lei, lunii mai şi 200 de milioane de lei, lunii iunie 2012.
Cheltuielile efectuate de beneficiari în proiectele din cadrul POSCCE vor trebui să fie justificate prin intermediul documentelor care atestă banii folosiţi în cadrul acestui proiect. De asemenea, Ministerul Economiei trebuie să restituie în euro, Ministerului Finanţelor, banii luaţi de la Trezorerie, din rambursările de fonduri europene primite de la Comisia Europeană, adaugă Agerpres.
Hotărârea emisă de către Guvern s-a redactat după ce în luna februarie a acestui an, s-a decis alocarea temporară a sumei de 100 de milioane de lei din Trezorerie Ministerului Mediului, pentru asigurarea prefinanţărilor proiectelor din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, pe luna martie. Mai mult decât atât, Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, a anunţat că România trebuie să remedieze până la sfârşitul lunii iunie anumite deficienţe pentru a evita suspendarea plăţilor în cadrul a cinci programe operaţionale finanţate cu fonduri structurale şi de coeziune, şi anume: POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Munci, POS Mediu, de la Ministerul Mediului, precum şi Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Intr-o declaraţie acordată, Leonard Orban a spus: “ Avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni, astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale “.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu