joi, 12 aprilie 2012

“Oul de Nurnberg", in vizită la Muzeul Brukenthal


Alexandru Sonoc, Şeful Galeriilor de Artă ale Muzeului Naţional Brukenthal a anunțat miercuri, într-o conferință de presă că “Oul de Nurnberg", vechi de patru secole se află pe meleagurile ardeleneşti. “Oul de Nurnberg" reprezintă unul dintre cele mai vechi ceasuri portabile din Europa şi aşteptă să fie restaurat cu sprijinul sponsorilor.

"Căutăm colaborare internaţională şi sponsori care să ne sprijine în restaurare. Ne gândim în primul rând la 'Oul de Nurnberg' care este o piesă foarte rară şi care merită să fie restaurată. În România, este unic. Al nostru se numără printre cele mai vechi în general, care mai există. Lansăm un apel la cei care pot sprijini un asemenea demers", a subliniat Alexandru Sonoc.
Restaurarea ceasului va implica un proces lung şi amănunțit. Conform spuselor lui Dorin Barbu, unul dintre specialiştii care se ocupă de restaurarea obiectelor de artă, refacerea ceasului adus la Sibiu va fi foarte meticuloasă. Lipsei fondurilor pentru un asemenea proces şi a ceasornicarilor experimentaţi, se adaugă durata studiului ştiinţific care argumentează cum să se facă restaurarea. Dorin Barbu este cunoscut pentru restaurarea, după două secole a unicului ceas de buzunar, care a aparținut baronului Brukenthal. Acesta va fi prezentat în premieră, pe 26 aprilie, în cadrul unei expoziţii care va avea loc la Luxemburg.
Istoria ne spune ca aceste ceasuri de buzunar au fost cunoscute pentru prima data la începutul secolului al XVI-lea, prin Peter Heinlen, un meşter german din Nürnberg. Dupa 1650, acestea au fost numite “de buzunar” când a fost inventat arcul spiral la balansier, care le-a crescut precizia şi le-a micşorat dimensiunile, citeaza Agerpres.
Ceea ce îl deosebeşte pe “Oul de Nürnberg” de ceasul lui Brukenthal, care a fost realizat în perioada 1790-1800, de un ceasornicar celebru elveţian, este soneria adăugată acestui ceas de buzunar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu