vineri, 25 mai 2012

Deficitul bugetar este în creştere


Dupã patru luni în care România a înregistrat un deficit bugetar de 5 miliarde de lei, se pare cã situaţia nu se îmbunãtãţeşte. Conform statisticilor, deficitul bugetar a urcat la 0,83% din PIB în aprilie, de la 0,56% în martie, anunţã Mediafax.

Ministerul Finanţelor ne informeazã cã veniturile bugetare în valoare de 62 miliarde lei, au fost cu 7,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
In ceea ce privşste contribuţiile de asigurări, acestea au totalizat 17 miliarde lei, în urcare cu 7,3% faţă perioada similară a anului precedent. In plus, administraţiile locale au reuşit sã înregistreze creşteri faţă de anul precedent, în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,3%), precum şi la veniturile nefiscale (+19,1%).
Printre alte sectoare în care s-au înregistrat creşteri considerabile, se enumerã şi sãnãtatea. Astfel, au crescut cheltuielile cu bunuri şi servicii din fondul naţional de sănătate (+6,6%), din prisma plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi la administraţiile locale (+17,3%) ca urmare a transformării unor spitale în cămine de bătrâni.
Domeniul investiţiilor a fost de asemenea, vizat de aceste creşteri. Cheltuielile aferente, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe au fost de 9,7 miliarde lei, în urcare în termeni nominali cu 36,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, adaugã Mediafax.
Noul Guvern doreşte ca prin acordul încheiat cu FMI sã reducã deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu