vineri, 25 mai 2012

Rata şomajului pentru tineri a crescut


Organizaţia Interna­ţională a Muncii (OIM) avertizează că tinerii sunt ameninţaţi de un val de şomaj. Conform datelor oferite, şomajul va afecta anul acesta aproape 75 de milioane de tineri din întreaga lume. Mai mult decât atât, organizaţia susţine că această cotă ridicată a şomajului, va fi prezentă cel puţin până în 2016, anunţă Ziarul Financiar. 

Devenită o problemă cronică în unele ţări, OIM este pentru aplicarea unor măsuri de stimulare, precum programe de infrastructură pentru a combate şomajul, mai ales în ţări precum Spania sau Grecia.
Conform declaraţieI unui analist OIM, situaţia este următoarea: "Este foarte clar că, având un şomaj de peste 50%, primul lucru pe care aceste ţări trebuie să-l facă este să creeze mai multe locuri de muncă, iar aceasta nu se poate realiza decât stimulând economia, de exemplu prin programe de infrastructură".
Dacă în 2011, rata şomajului era de 12,6%, în 2012 se aşteaptă ca cifra să atingă valoarea de 12,7%. Chiar dacă tinerii încearcă să îşi caute de lucru după terminarea studiilor, sondajele demonstrează faptul că aceştia renunţă destul de repede. Astfel, rata şomerilor ar putea atinge valoarea de 13,6%.
"Până în 2016, rata şomajului în cazul tineretului va rămâne la aceleaşi niveluri ridicate", estimează Ernst.
Chiar dacă unele grupuri de business au iniţiat proiecte de dereglementarea pieţei muncii pentru a-i încuraja pe angajatori să angajeze mai mulţi tineri, acestea au fost respinse de către Organizaţia Internaţională a Muncii. "Este puţin probabil ca flexibilizarea şi mai mult a pieţei muncii să ajute în situaţia actuală", adaugă Ernst.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu