marți, 8 mai 2012

Pensionarii îşi vor primi banii înapoi


In urma intâlnirii cu reprezentanții FMI, noul Guvern a negociat ca banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate, să le fie restituiţi în 16 tranşe, anunță Mediafax. In perioada 2011-aprilie 2012, pensionarii au fost nevoiți să verse la buget aceste sume, corespunzătoare celor 16 luni anterioare.

Persoanelor care au avut pensii de peste 740 lei, li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate, conform unei ordonanţe de urgenţă, adoptată în 2010. Această decizie a adus multe plângeri depuse de către pensionarii în cauză. Astfel, în mai multe județe ale țării, s-au despus plângeri la casele județene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%. La rândul lor, casele județene de pensii au respins aceste cereri, motivând că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.
“În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”, explică Mediafax, cititorilor.
In plus, în programul de lucru al noului premier desemnat, Victor Ponta, cazul reținerii unei sume de bani din pensii, reprezintă o prioritate. Pentru aceasta, Victor Ponta, va propune un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS, în prima şedinţă a Guvernului. De asemenea, nici Ministrul Finanțelor nu a rămas indiferent cu privire la acest aspect. Astfel, Florin Georgescu, a declarat că pensionarii vor primi banii începând cu luna iunie, fără să menționeze însă, intervalul în care se vor face plăţile.
"Varianta discutată cu Fondul Monetar Internaţional este ca aceşti bani să nu fie restituiţi cu totul deodată, ci corespunzător perioadei în care au fost achitaţi, respectiv în 16 tranşe", au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu