sâmbătă, 19 mai 2012

Noaptea Muzeelor sărbătoreşte cea de-a opta ediție


La Bucureşti, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un număr de 28 de muzee şi instituţii de cultură îşi vor deschide porțile pentru cei interesați de tehnică, aviaţie sau artă. Toate acestea sunt posibile datorită celei de-a opta ediţii a "Nopţii Muzeelor", eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RMNR), anunță Agerpres.

“Noaptea Muzeelor” oferă posibilitatea de a vizita atât muzeele care sunt renumite pentru participarea lor în cadrul acestui proiect, cât şi pe cele care s-au alăturat proiectului din 2011 sau în acest an. Dintre acestea, amintim: Muzeul de Artă Veche Apuseană ''Ing. Dumitru Furnică-Minovici'', Universitatea Spiru Haret, Şcoala Centrală şi Biblioteca Naţională a României (World Press Photo România, în colaborare cu Fundaţia Culturală EIDOS), Muzeul Naţional Tehnic ''Prof. Ing. Dimitrie Leonida'', Arhivele Naţionale ale României, Fundaţia Lowendal sau Centrul Cultural Art Society, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrală Universitară ''Carol I''.
Muzeele care şi-au bucurat vizitatorii prin lucrurile remarcabile expuse şi care au fost prezente încă de la început în cadrul acestui proiect sunt: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă "Vasile Grigore" - pictor şi colecţionar, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Muzeul Naţional de Istorie a României celebrează în acest an, 40 de ani de la existență şi pentru aceasta, organizează vizite gratuite la expozițiile permanente Tezaur Istoric şi Lapidarium, dar şi la expozițiile care deja sunt expuse în cadrul muzeului. De asemenea, Muzeul Satului, care a înființat programul "Dimineaţa muzeului", oferă vizitatorilor accesul liber în intervalul orar 9,00 - 14,00. In plus, Muzeul Naţional Cotroceni oferă şi acesta vizite gratuite pentru expoziția permanentă a instituţiei, organizată în saloanele oficiale ale palatului.
RATB şi Primăria Municipiului Bucureşti oferă vizitatorilor posibilitatea de a fi însoțiți pe tot parcursul evenimentului de către muzeografi. Cu toții se vor deplasa cu ajutorul automobilelor Mini, al  bicicletelor din programul naţional de bike-sharing, I'Velo, dar şi cu autobuzele Noaptea Muzeelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu