marți, 8 mai 2012

Van Rompuy anunță o întâlnire extraordinară


Ziarul Financiar ne informează că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunțat o sesiune extraordinară a liderilor europeni. Această întâlnire se va desfăşura în data zilei de 23 mai şi a fost convocată pentru a se discuta despre mijloacele de relansare a creşterii forței de muncă. 

Reuniunea liderilor europeni se va desfăşura la Bruxelles şi va preceda summitul liderilor europeni prevăzut pentru 28 şi 29 iunie, în capitala europeană. Summit-ul va fi organizat pentru a dezbate de asemenea, problema creşterii şi ocupării forţei de muncă.
Pe contul său de Twitter, Van Rompuy a anunțat: “Miercuri, 9 mai, va fi data dineului informal al şefilor de stat şi de guvern”.
Intâlnirea va căpăta un aer special deoarece va fi pentru prima dată când, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE, va participa şi noul preşedinte francez, François Hollande. In ceea ce priveşte declarațiile preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, subliniem faptul că acesta a cerut guvernelor din UE să se mobilizeze pentru a pune în practică propunerile aflate deja pe masă în vederea relansării creşterii.
“Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masă şi aşteaptă unda verde a statelor membre şi a Parlamentului”, a menționat acesta.
Pe lângă subiectul principal care alcătuieşte una dintre prioritățile Agendei Europa 2020, Comisia Europeană pune accentul şi pe instituirea de împrumuturi europene mutualizate (project bonds), creşterea capitalului Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu cel puţin 10 miliarde de euro pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi lansarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, adaugă Ziarul Financiar.
Se pare că noul preşedinte al Franței, François Hollande, începe să dețină idei comune cu cele ale Comisiei Europene. Astfel, acesta, a reluat pe larg ideile principale ale întâlnirii în proiectul său de pact de creştere, care ar veni în completarea pactului de disciplină bugetară, semnat de 25 de ţări în luna martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu