marți, 15 mai 2012

Situația economică a României este incertă


Analiştii au comunicat situația economică în care România se regăseşte. Astfel, s-a anunțat o scă­dere a PIB pe primul tri­mestru de doar 0,1% faţă de trimestrul IV din 2011. Această scădere este mult mai redusă decât se preco­niza. Din cauza zăpezilor abundente care au blocat drumurile şi care au întârziat comerţul, analiştii credeau că situația României este una mult mai grea, anunță Mediafax.

“Datele sunt bune, ne vor permite încadrarea în noua ţintă de creştere economică de 1,7% pe 2012 asumată de guvern şi FMI. Cele mai afectate de vremea rea au fost construcţiile pe pri­mul trimestrul”, a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.
In ceea ce priveşte semestrul al II-lea, situația este încă incertă. “PIB-ul în tri­mestrul doi va fi pe plus, dar nu cu mult, faţă de primul trimestru. În al doilea trimestru s-ar putea înregistra un reviri­ment în privinţa construcţiilor şi ar tre­bui să fie mai bine şi pe componenta servicii. În privinţa industriei este greu de spus cum va evolua. Nu ne mo­d­i­fi­căm aşteptările privind creşterea eco­no­mică pentru 2012 prognozată la 0,5%”, a afirmat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Pentru a susține afirmația că încă nu putem discuta despre situația țării noastre, mai multe bănci au venit în ajutor, după ce au analizat elementele definitorii de până acum. Astfel, BCR sau Uni­Credit estimează o rată de creştere de 1% pentru econo­mia româ­nească în 2012, după un plus de 2,5% în 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu