luni, 7 mai 2012

Filmul românesc este promovat în Spania


Premieră pentru filmul românesc, în ceea ce constă prezența scurtmetrajelor la Festivalul internaţional de la Santiago de Compostela – Spania, anunță Agerpres.

România este prezentă la eveniment cu trei regizori români şi proiecţiile a nouă scurtmetraje, fiind o noutate pentru țara noastră. Premiera evenimentului reprezintă faptul că România participă pentru prima oară la Festivalul Internaţional de scurtmetraje de la Santiago de Compostela - Curtocircuito. Mai mult decât atât, România participă cu o selecţie amplă a producţiei de scurtmetraje româneşti din ultimii ani.
Directorul Institutului Cultural din Madrid, Ioana Anghel, a afirmat că "Din punctul nostru de vedere, este o premieră". De asemenea, aceasta a adăugat că "Este prima oară când organizăm un ciclu de scurtmetraje în cadrul unui festival internaţional din Spania. Selecţia lor este foarte bună (...) şi constituie o nouă manieră de a prezenta filmul românesc, pentru prima oara când ne concentrăm asupra unei prezentări ample a producţiei de scurtmetraje din ultimii ani. Acestea au participat deja la multe festivaluri din Spania, pentru că regizorii le-au înscris în concurs, au câştigat premii pentru că sunt filme foarte bune, dar evenimente concentrate pe producţia de scurtmetraje nu au mai fost. Un festival internaţional, de talia celui de la Santiago de Compostela, ajuns deja la a noua ediţie, este una dintre cele mai bune oportunităţi pe care le putem avea".
Pentru că exaltul filmului românesc este cunoscut în mai toate țările lumii, participarea României la evenimentul organizat în Spania, nu poate aduce decât omagiu țării noastre. "Avem o strategie mai amplă de promovare, atât în festivalul organizat de noi (Ciclul anual de film românesc de la Madrid, n.r.), cât şi pentru sprijinirea participării regizorilor români în festivaluri importante. În acest din urmă caz, cel mai sonor este ca România să fie ţară invitată, iar prezenţa de acest fel la Festivalul internaţional de la Santiago, la a 9-a ediţie, ai cărui organizatori au fost interesaţi de scurtmetrajul românesc în ultimele ediţii - am avut prezenţe româneşti în ultimele patru ediţii consecutive - este consecinţa firească a succesului filmului românesc din ultimii ani în Spania, şi în special al scurtmetrajului", a mai afirmat Ioana Anghel, conform interviului acordat pentru Agerpres.
Printre invitații de seamă ai României, care vor alcătui masa rotundă, se regăsesc Paul Negoescu, membru al Juriului internaţional, regizor al filmelor "Renovare" şi "Derby", incluse în programul retrospectiv, Cristi Iftime, regizor al filmului "15 Iulie", prezentat atât în competiţia oficială, cât şi în cadrul retrospectivei şi Andrei Dobrescu, regizor al filmului "Lost Springs 2".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu